Διόρθωση λέιζερ Excimer για κακή όραση

Η επέμβαση με λέιζερ Excimer αλλάζει τη γεωμετρία του κερατοειδούς. Ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας επέμβασης, το ανθρώπινο οπτικό σύστημα γίνεται πιο τέλειο και ο ασθενής δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιεί προϊόντα οπτικής διόρθωσης (γυαλιά ή φακούς επαφής).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη χειρουργική θεραπεία της αμετρωπίας αλλάζει η διαθλαστική ισχύς του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα οι ακτίνες της εικόνας να εστιάζονται καθαρά στη ζώνη της ωχράς κηλίδας. Ταυτόχρονα, η όραση γίνεται σημαντικά καλύτερη.

πώς να βελτιώσετε την όραση

Γιατί μειώνεται η όραση;

Η διάθλαση αναφέρεται στην οπτική απόδοση ολόκληρου του ματιού. Η διάθλαση εκφράζεται συνήθως σε διόπτρες. Όταν αυτή η λειτουργία είναι μειωμένη, η οπτική οξύτητα μειώνεται, οδηγώντας σε επιδείνωση της ποιότητας ζωής.

Ο αστιγματισμός, η μυωπία και η υπερμετρωπία σε όλες τις περιπτώσεις συνοδεύονται από μείωση της οπτικής οξύτητας. Οποιοδήποτε διαθλαστικό σφάλμα σημαίνει ότι το εστιακό σημείο των ακτίνων δεν βρίσκεται στο επίπεδο του αμφιβληστροειδούς, αλλά μπροστά ή πίσω από αυτόν. Επομένως, τέτοιοι ασθενείς απαιτούν διόρθωση της οπτικής λειτουργίας χρησιμοποιώντας εξωτερικές οπτικές συσκευές (γυαλιά ή φακούς επαφής). Αυτή η ανάγκη μπορεί να προκαλέσει κάποια ταλαιπωρία και μερικές φορές δεν είναι ασφαλής.

Μεταξύ των ασθενειών που σχετίζονται με το διαθλαστικό σφάλμα, η μυωπία είναι η πιο κοινή. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το ένα τρίτο του συνόλου των κατοίκων της Γης υποφέρει από μυωπία. Αυτή η ασθένεια μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά η μυωπία διαγιγνώσκεται συχνότερα μεταξύ 8 και 16 ετών. Στο μέλλον, η ασθένεια μπορεί να σταθεροποιηθεί ή να προχωρήσει περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση, η μυωπία επηρεάζει την ποιότητα ζωής, προκαλεί δυσφορία στον ασθενή και ως εκ τούτου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους ειδικούς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε βλάβη της όρασης απαιτεί υποχρεωτική διόρθωση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρήση γυαλιών για τη διόρθωση της όρασης μειώνει την οπτική οξύτητα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Αντίθετα, αν δεν χρησιμοποιήσετε διορθωτικές μεθόδους, τα μάτια σας μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν, κάτι που σίγουρα θα οδηγήσει σε αμβλυωπία με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και με τέλεια διόρθωση όρασης, δεν θα είναι 100%

Γιατί χρειάζεστε διόρθωση όρασης με λέιζερ;

Λόγω του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από διαθλαστικά σφάλματα (υπερμετρωπία, αστιγματισμός, μυωπία), οι ειδικοί αναπτύσσουν συνεχώς νέες μεθόδους για αποτελεσματική θεραπεία. Μία από τις νέες μεθόδους που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την αμετρωπία είναι η αποκατάσταση της οπτικής λειτουργίας με λέιζερ.

Αν και τόσο τα γυαλιά όσο και οι φακοί επαφής είναι ευρέως διαθέσιμα, εύχρηστα και οικονομικά, πολλές χιλιάδες άτομα απευθύνονται σε ειδικούς καθημερινά ζητώντας διόρθωση όρασης με λέιζερ.

Είναι εύκολο να εξηγήσεις γιατί συμβαίνει αυτό. Πρώτον, ακόμη και τα πιο μοντέρνα γυαλιά προκαλούν στον ιδιοκτήτη τους κάποια ταλαιπωρία. Φορώντας το για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργείται πίεση στη γέφυρα της μύτης και των αυτιών, η οποία μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο. Το να φοράτε γυαλιά είναι επίσης πολύ άβολο το χειμώνα, καθώς εάν υπάρχει μια απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία σε ένα ζεστό δωμάτιο, τα γυαλιά θα θολώσουν αμέσως. Επιπλέον, τα γυαλιά όχι μόνο προκαλούν ενόχληση κατά τη διάρκεια των ενεργών αθλημάτων, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνα.

Τα γυαλιά, όπως και οι φακοί επαφής, μπορούν να ξεχαστούν ή να χαθούν, έτσι οι συνετοί άνθρωποι έχουν πάντα ένα επιπλέον ζευγάρι για εφεδρικό.
Αν επιλέξετε τους σωστούς φακούς επαφής, αναμφίβολα θα προκαλέσουν λιγότερη ενόχληση. Για παράδειγμα, οι φακοί δεν θολώνουν, δεν ασκούν πίεση στη γέφυρα της μύτης και είναι άνετοι κατά τη διάρκεια ενεργών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε οποιονδήποτε φακό, ακόμη και τους πιο σύγχρονους, η συγκέντρωση οξυγόνου στα κύτταρα του κερατοειδούς μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, τα αγγεία από τα υποκείμενα στρώματα αρχίζουν να αναπτύσσονται στον κερατοειδή και με την πάροδο του χρόνου μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σύνδρομο ξηροφθαλμίας. Οι μη αναστρέψιμες αλλαγές στο μάτι συμβαίνουν συνήθως 5-10 χρόνια μετά την έναρξη χρήσης των φακών επαφής. Στη συνέχεια, οι ασθενείς συχνά πρέπει να στραφούν σε γυαλιά ή να αναζητήσουν άλλη εναλλακτική.

Η διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων με λέιζερ βοηθά τον ασθενή να κάνει για πάντα χωρίς φακούς επαφής και γυαλιά, επομένως αυτή η θεραπεία εξασφαλίζει υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για θεραπεία αμετρωπίας με λέιζερ. Για παράδειγμα, η διόρθωση με λέιζερ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε παιδιά κάτω των 18 ετών επειδή ο βολβός του ματιού τους δεν έχει ακόμη τελειώσει να μεγαλώνει. Για αυτή την ομάδα ασθενών, τα γυαλιά και οι φακοί επαφής είναι ο μόνος τρόπος βελτίωσης της οπτικής οξύτητας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να φοράτε σωστά τους φακούς για να μην προκαλέσετε μη αναστρέψιμες αλλαγές στον κερατοειδή. Ένας οφθαλμίατρος θα σας βοηθήσει εάν τον επισκέπτεστε τακτικά και παρακολουθείτε τη δυναμική των αλλαγών στην όραση.

Διαγνωστική όρασης

Προεγχειρητική προετοιμασία για διόρθωση όρασης με λέιζερ

Για να υποβληθείτε σε επέμβαση διόρθωσης όρασης με λέιζερ, πρέπει πρώτα να υποβληθείτε σε ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση. Κατά τη διάγνωση, ο γιατρός αξιολογεί την κατάσταση του βολβού του ματιού στο σύνολό του και όλες τις δομές του ξεχωριστά. Επιπλέον, μετρώνται πολλές σημαντικές παράμετροι.

Οι κύριες διαγνωστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

  • βισομετρία, δηλαδή μέτρηση οπτικής οξύτητας.
  • Πνευμοτονομετρία, απαραίτητη για τον προσδιορισμό της ενδοφθάλμιας πίεσης.
  • παχυμετρία, η οποία μετρά το πάχος του κερατοειδούς.
  • αυτοδιαθλασματομετρία, στην οποία η διάθλαση του οφθαλμού προσδιορίζεται αυτόματα.
  • Απαιτείται βιομετρία ηχούς για τη μέτρηση του μήκους των ματιών.
  • Περιμετρία, δηλαδή προσδιορισμός των ορίων του οπτικού πεδίου.
  • Το τεστ Schrimer είναι απαραίτητο για την αξιολόγηση της ποσότητας των δακρύων που παράγονται.
  • Τοπογραφική ανάλυση κερατοειδούς με υπολογιστή, μια σύγχρονη μέθοδος για την αποσαφήνιση της δομής του κερατοειδούς.
  • Εξέταση των δομών του βυθού μετά από προκαταρκτική μέγιστη μυδρίαση με χρήση ιατρικών σταγόνων.

Μετά από προσεκτική προεγχειρητική προετοιμασία και διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να πει με μεγάλη βεβαιότητα ποια αποτελέσματα μπορεί να περιμένει ο ασθενής μετά τη διόρθωση με λέιζερ. Αυτό σας επιτρέπει επίσης να αποφύγετε τις πιο συχνές επιπλοκές στην μετεγχειρητική περίοδο.

Πώς γίνεται η διόρθωση της όρασης με λέιζερ;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης πραγματοποιείται μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία στην ουσία του κερατοειδούς, η οποία οδηγεί σε αλλαγή της καμπυλότητας της επιφάνειας του κερατοειδούς.
Αφού ο γιατρός διορθώσει το σχήμα του κερατοειδούς με ένα excimer laser, οι ακτίνες της εικόνας συγκλίνουν σε ένα σημείο που βρίσκεται ακριβώς στο επίπεδο του αμφιβληστροειδούς. Όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ιατρική είναι πολύ ασφαλείς, ακριβείς και εξασφαλίζουν υψηλή οπτική οξύτητα.
Η ίδια η διόρθωση της όρασης με λέιζερ διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά κατά μέσο όρο. Η επέμβαση χρησιμοποιεί τοπική αναισθησία, η οποία πραγματοποιείται με ειδικές οφθαλμικές σταγόνες. Αυτό σας επιτρέπει να ελαχιστοποιήσετε τον πόνο τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και μετά από αυτήν. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, ο ασθενής παρακολουθείται στην κλινική για μιάμιση ώρα περίπου. Στη συνέχεια, ο ασθενής αποστέλλεται στο σπίτι, έχοντας προηγουμένως δώσει όλες τις συστάσεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επέμβαση διόρθωσης όρασης με λέιζερ δεν έχει πρακτικά καμία επίδραση στον ρυθμό ζωής του ασθενούς, δηλ. η. οι περιορισμοί στη μετεγχειρητική φάση είναι ελάχιστοι.

Ήδη στο στάδιο της πλήρους ιατρικής εξέτασης, ο γιατρός δίνει όλες τις εξηγήσεις για τις ιδιαιτερότητες των προεγχειρητικών περιόδων και της ανάρρωσης. Για τη συστηματοποίηση αυτών των πληροφοριών, υπάρχουν πολύ πρακτικές υπενθυμίσεις στις οποίες ο ασθενής θα βρει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις του.

Οφέλη από την αποκατάσταση της όρασης με λέιζερ excimer

Η διόρθωση της όρασης με λέιζερ excimer είναι μια ευρέως διαδεδομένη διαδικασία που έχει ζήτηση σε όλες τις χώρες.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου περιλαμβάνουν:

  • αξιοπιστία των αποτελεσμάτων·
  • Ανώδυνος;
  • ταχύτητα εκτέλεσης (όχι περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας).
  • Ασφάλεια;
  • Εξωτερική εφαρμογή χειρισμών.
  • Μεγάλη γκάμα επιλογών.
  • Σύντομη περίοδος ανάρρωσης.
  • Προβλέψιμο και προβλέψιμο αποτέλεσμα με υψηλή ακρίβεια.
  • Χωρίς κοψίματα ή ράμματα.
  • απλότητα και προσβασιμότητα·
  • Δεν απαιτείται πρόσθετος έλεγχος.
  • Υψηλή απόδοση που διαρκεί μια ζωή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά το ευρύ φάσμα επιλογών για τη διόρθωση της όρασης με λέιζερ, αυτή η επέμβαση δεν αποτελεί εγγύηση ότι διάφορες οφθαλμικές παθήσεις δεν θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Αντενδείξεις για διόρθωση με λέιζερ

Αντενδείξεις για την αποκατάσταση της όρασης με λέιζερ

Δυστυχώς, δεν είναι πάντα δυνατή η διόρθωση της οπτικής λειτουργίας με λέιζερ. Όλες οι αντενδείξεις σε αυτή τη λειτουργία μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες ομάδες: προσωρινές και μόνιμες. Μεταξύ των προσωρινών αντενδείξεων, οι πιο συχνές είναι οι αναστρέψιμες παθήσεις του οφθαλμού (ή ολόκληρου του σώματος). Αφού θεραπευθούν αυτές οι ασθένειες, η διόρθωση με λέιζερ είναι αρκετά δυνατή. Οι προσωρινές αντενδείξεις περιλαμβάνουν:

  • Προοδευτική μυωπία, καθώς η διάθλαση δεν είναι σταθερή.
  • Οξείες φλεγμονώδεις αλλαγές, τόσο στο ίδιο το μάτι όσο και σε άλλα συστήματα του σώματος.
  • Εγκυμοσύνη;
  • γαλουχιά;
  • αλλαγές στο βυθό του οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένων ρήξεων και δυστροφικών αλλαγών.
  • Εκφυλιστικές διεργασίες στα κύτταρα του κερατοειδούς.

Εάν υπάρχουν συνεχείς αντενδείξεις, η διόρθωση της όρασης με λέιζερ είναι αδύνατη. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Λεπτός κερατοειδής?
  • Γλαυκώμα;
  • υπεξάρθρημα φακού?
  • αποκόλληση αμφιβληστροειδούς?
  • Καταρράκτης;
  • Μη αντιρροπούμενος σακχαρώδης διαβήτης;
  • Προηγούμενη χειρουργική θεραπεία αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και αν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις για τη διόρθωση της όρασης με λέιζερ, μπορείτε να επιλέξετε μια αποτελεσματική εναλλακτική μέθοδο θεραπείας που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης.

Οι κύριες διαφορές μεταξύ χειρουργικής με λέιζερ και άλλων τεχνικών

Η διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων με λέιζερ περιλαμβάνει διάφορους τύπους. Αφού διαβάσουν το όνομα, οι περισσότεροι ασθενείς δεν κατανοούν την ουσία της επέμβασης επειδή χρησιμοποιούνται κυρίως συντμήσεις ή καθιερωμένοι όροι. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των επεμβάσεων REIC και LASIK της SuperLASIK είναι η δεύτερη φάση της επέμβασης, όπου ένα λέιζερ femtosecond ενσωματώνεται στη διαδικασία.

Ο όρος SuperLASIK που χρησιμοποιείται στην πράξη δεν είναι απόλυτα ακριβής, καθώς οι ασθενείς μπορεί να πιστεύουν ότι η παραδοσιακή τεχνική LASIK είναι κατά κάποιο τρόπο κατώτερη και κατώτερη από αυτήν. Στην ξένη βιβλιογραφία χρησιμοποιείται πιο σωστός όρος (custom LASIK). Μετάφραση, αυτή η επέμβαση θα πρέπει να ονομάζεται εξατομικευμένη LASIK. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παραδοσιακή επέμβαση LASIK έχει κάποια μειονεκτήματα. Ωστόσο, σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις είναι καλύτερο να κάνετε SuperLASIK, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορείτε να περιοριστείτε σε μια απλή επέμβαση LASIK. Γι' αυτό κατά την επιλογή μιας μεθόδου διόρθωσης της όρασης με λέιζερ θα πρέπει να γίνεται ατομική προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της προεγχειρητικής εξέτασης.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ του FemtoLASIK και της παραδοσιακής διόρθωσης λέιζερ είναι ότι η επέμβαση είναι εντελώς άνευ επαφής. Το πρώτο βήμα κοπής του επιφανειακού κρημνού κερατοειδούς με λεπίδα μικροκερατόμου πραγματοποιείται με λέιζερ femtosecond σε FemtoLASIK. Αυτή η τεχνική είναι αρκετά νέα, επομένως δεν υπάρχει ακόμη επαρκής εμπειρία για να προσδιοριστεί με σαφήνεια η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της.

Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι το λέιζερ femtosecond είναι πολύ πιο ασφαλές από έναν μικροκερατόμο, αλλά άλλοι ειδικοί διαφωνούν με αυτή τη δήλωση και προτιμούν τον μηχανικό σχηματισμό του κρημνού.

Μια άλλη νέα μέθοδος διόρθωσης της όρασης με λέιζερ είναι η λειτουργία Smail. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί μόνο ένα λέιζερ femtosecond και εξαλείφει τη φάση σχηματισμού ενός επιφανειακού κρημνού από τον ιστό του κερατοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται αμέσως διαθλαστικό τμήμα στα βαθιά στρώματα του κερατοειδούς. Το τελευταίο αφαιρείται με χρήση ειδικού οργάνου μέσω ελάχιστης τομής (2-4 mm) στα επιφανειακά στρώματα του κερατοειδούς. Αυτή η κοπή γίνεται επίσης με λέιζερ femtosecond.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η όραση και τα μάτια είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο. Λίγοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν ότι ένα άτομο χρειάζεται συνεχώς μάτια, δηλαδή 365 ημέρες το χρόνο. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να τα φροντίζετε από μικρή ηλικία.